Prímadíj 2008 jelöltek

Csupor Balázs orgonista tanuló

10. Tehetséges fiatalok (25 évnél fiatalabb tehetségek)

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:45

Kalocsán született 1992-ben, négy testvérével nagycsaládban nevelkedik. Jelenleg Pécsett tanul, a Művészeti Szakközépiskola tehetséggondozó osztályában Köcsky Tibor irányításával. Választott hangszere az orgona. Ötödikes korától foglalkozik képzésével Leányfalusi Vilmos, a Kalocsai Főszékesegyház orgonaművész karnagya. 2006-ban meghívást kapott Varnus Xavértól a Művészetek Palotája orgonaavatójára, ahol közösen is játszottak. 2007-ben a IX. Országos Orgonaversenyen második lett, 2008-ban a Fiatal Orgonisták III. Országos Találkozóján arany oklevelet kapott. 2008 nyarán elnyerte Pécs város Pro Talento díját és - első külföldi fellépésként - nagy sikerrel koncertezett a franciaországi Lourdes-ban.

Vereczkei Zsolt paralimpiai úszó, világcsúcstartó

9. Magyar sport

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:43

Baja egyik legeredményesebb sportolója. Többszörös paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok mozgáskorlátozott úszó. 1987 óta sportol versenyszerűen, 1991-óta tagja a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége úszó válogatottjának. Háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és Európa-bajnok. 2007 júniusában a Berlinben rendezett német nemzetközi bajnokságon 100 méteres hátúszásban, kategóriájában világcsúcsot úszott. Eredményeivel kivívta a pekingi csapattagságot is, újabb rekordot állítva fel azzal, hogy ő a az egyetlen olyan sportoló, aki már öt paralimpián versenyzett. A nemrég befejeződött pekingi paralimpián bronzérmet szerzett 50 méteres hátúszásban.

Szilágyi Áron doromb-művész

8. Magyar zeneművészet

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:41

1977-ben született Kecskeméten, az itteni főiskolán szerzett 2002-ben angol tanítói diplomát. Dorombjátékosként 18 éves kora óta szerepel világszerte a meghatározó fesztiválokon. Hangszerével a világot járva rendszeresen koncertezik egyedül és zenekarban is. Célja, hogy a hagyományokat sikerrel ötvözze a modern kor kívánta követelményekkel.A Nemzetközi Dorombszövetségnek húsz éves kora óta programszervezője, 2005-től európai programigazgatója. 2006-tól nemzetközi dorombtalálkozókat szervez Kecskeméten. Helyi kulturális szervezetekkel együttműködve 2007-ben megszervezte az első Kecskemét Fringe összművészeti ifjúsági fesztivált. A Hangszermúzeum kuratóriumi tagja, az Eurokult Kulturális Egyesület elnöke.

Csík Zenekar

7. Magyar népművészet és közművelődés

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:36


Az idén 20 éves kecskeméti Csík zenekar két évtizede meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé a zenekart itthon és külföldön. Működése során több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott "Senki nem ért semmit" című albumukért, világzene kategóriában. A zenekar tagjai: Barcza Zsolt - cimbalom, harmonika, Csík János - hegedű, Dresch Mihály - szaxofon, furulya, Kunos Tamás - brácsa, Majorosi Marianna - ének, Bartók József - bőgő, Szabó Attila - hegedű, Szokolay Dongó Balázs - duda, Makó Péter - fúvós.

Kerényi József Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár

6. Magyar építészet és építőművészet

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:33

Kispesten született 1939-ben. 1963-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1964-1984 között a Bácstervnél dolgozott Kecskeméten, jelentős szerepet játszott a városközpont rekonstrukciójában, a sétálóutca, a Kodály Intézet, a Zsinagóga kialakításában. A Budapesti Műszaki Egyetem habilitált egyetemi tanára. A posztgraduális mesterképzési program vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Jelenleg Az építészet alapjai és a Komplex környezettervezés című tantárgyakat oktatja. Tanítványaival a közelmúltban - helyi szakemberekkel együttműködve - tervkoncepciókat dolgozott ki a kecskeméti városközpont megújítására. Jelenleg az értékes, eredeti gondolatokban gazdag anyag könyvben történő kiadásának előkészületei folynak.

Alföldyné Dobozi Eszter, pedagógus, költő, iskolaigazgató

5. Magyar oktatás és köznevelés

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:30

Az immár több iskolatípust - művészeti óvodát, ének-zenei általános- és középiskolát, zeneiskolát - magába foglaló kecskeméti Kodály Iskola igazgatója. Irányítása alatt az iskola az ének-zenei nevelést - Kodály szellemében - elsősorban a személyiségfejlesztés egyik lehetőségének tekinti. Ugyanakkor fontosnak tartja a zenei tehetségek felkutatását, támogatását, a zenei pályára való felkészítését is. Az iskola hét kórusa számos elismerést szerzett nemzetközi és hazai fesztiválokon. A magas színvonalú oktatási és kultúrális tevékenységért pedig az iskola Magyar Örökség Díjat kapott. A pedagógiai munka mellett ismert költő és komoly visszhangot kiváltó dokumentum-könyvek szerzője. Írói munkásságát Arany János díjjal ismerték el.

Dr. Csatári Bálint geográfus kutató, kandidátus, az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskeméti Osztályának vezetője

4. Magyar tudomány

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:26

Karcagon született 1949-ben. Matematika-földrajz szakon végzett, egyetemi doktor lett 1975-ben, kandidátus 1984-ben. Enyedi György akadémikussal szervezte meg az MTA Regionális Kutatások Központja kecskeméti Településkutató Csoportját, ahol 1984-1991 között tudományos soztályvezetőként dolgozott 1992-2008 között az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézete igazgatója. Fő kutatási témái: a Homokhátság, a tanyák jelene és jövője, vidékpolitika. Hazai és külföldi tudományos folyóiratokban közölt tanulmányainak száma meghaladja a százat, 36 szakkönyvben működött közre szerzőként. Címzetes egyetemi docens, többfelsőfokú intézményben tanít. Kitüntetései: Pro Régió (1994), Akadémiai díj (1997), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2002).

Szappanos István festőművész

3. Magyar képzőművészet

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:22

1945-ben született Kecskeméten. Tanulmányait Szegeden végezte, a Tanárképző Főiskolán. Mesterei: Fischer Ernő, Vinkler László, Cs. Patay Mihály. 1968 óta tanít, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola nyugalmazott tanára. Vizuálpedagógiai tankönyvéből és jegyzeteiből tanulnak a főiskolai hallgatók. Az 1980-as években oktatófilmeket is készített. Festészete természetelvű, főként az akvarell- és pasztell technikát kedveli. Műveire a zeneiség és a belső fény keresése a jellemző. A megyei művészeti alkotótelepek - Hajós, Kecel, Tiszakécske, Veránka - elismert résztvevője. 1986-ban pedagógiai és művészeti tevékenységéért Székely Bertalan díjat kapott. Szülővárosa 2004-ben Katona József díjjal tüntette ki.

Mikulás Ferenc stúdióvezető

2. Magyar színház- és filmművészet

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:16

1940-ben született Kaposváron, gyermekkorát Dunapatajon töltötte. A középiskolát Kunszentmiklóson kezdte, ahonnan 1957-ben eltávolították, mert elszavalta a Nemzeti dalt. Kalocsán érettségizett 1959-ben. 1971-ben nevezték ki a Kecskeméti Animációs Stúdió élére, melyet ma is vezet. Nevéhez fűződő sorozatok: Magyar népmesék, Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből, Vízipók-Csodapók. Több animációs fesztiválon vett részt zsűritagként, 1997 és 2000 között az ASIFA (Animációs Filmművészek Nemzetközi Szövetsége) igazgatótanácsának tagja volt. Részesült már egyebek mellett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjében és az Olasz Filmművész Szövetség kitüntetésében. A Balázs Béla-díjat 2008. március 14-én vehette át.

Miklya Luzsányi Mónika író, szerkesztő

1. Magyar irodalom

Feltöltés időpontja: 2008. szeptember 23. 15:14

Öt gyermek édesanyja, nekik szerkesztette első olvasónaplóit, nekik írta első meséit, történeteit. Nyomtatott változatukat az általános iskolákban munkafüzetként használják. 1997-ben a kiskunfélegyházi keresztény könyvkiadóhoz, a Parakletoshoz került. Az ezredfordulón kezdett irodalmi lapokban publikálni, melyekben mára rendszeresen megjelenik. 2004-ben Édes anyanyelvünk-díjjal jutalmazták. 2005 óta beválogatják írásait az „Év novellái” című antológiába. Idén jelent meg „Madárkenyér” című novelláskötete, mely pozitív szakmai visszhangra lelt csakúgy, mint a 2007-ben kiadott „Te csak tánczolj szépen” című családregénye. Egy évtized alatt tizenegy gyermek-, és ifjúsági regénye, kilenc dokumentumkötete jelent meg. Jelenleg újabb regényén dolgozik.

2007-2016 Copyright VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete© | Az oldalt üzemelteti: KTV Hírszolgáltató Divízió