Prímadíj 2009 jelöltek

Aurin Leánykar, Kecskemét

10. Tehetséges fiatalok (25 évnél fiatalabb tehetségek)

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 18:03

A kecskeméti Kodály Iskola Aurin leánykara 1998-ban alakult. Azok a középiskolás diáklányok vesznek részt benne, akik 12-14 éves korukban az általános iskolája Miraculum gyermekkórusában énekeltek. A kórus azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Kodály Zoltán szülővárosát méltóképpen képviselje mindenütt a világon, ahová versenyzőként vagy meghívott vendégként eljut. Az Aurin leánykar egyik fontos szereplője Kecskemét zenei életének is, hiszen a legtöbbet foglalkoztatott, leggyakrabban föllépő együttesek egyike. A kórus olyan fiatalokat nevel, akik elkötelezettjei a kóruséneklésnek, ápolják a magyar zenei kultúra hagyományait, befogadói és előadói mind a klasszikus, mind a modern kórusirodalomnak. Az Aurin leánykar tagjai számos versenyen, fesztiválon szereztek megbecsülést az országnak, a városnak és az iskolának. Nemzetközi és hazai megmérettetéseken többször kaptak első díjat. Egyik legemlékezetesebb eredményük a kínai Xiamenben rendezett kórusolimpián folklór kategóriában elért olimpiai bajnoki cím. A kórus alapítója és vezetője: Durányik László Kodály Zoltán-díjas és Csokonai alkotói díjas tanár.
Irányításával a kórus rendszeresen mutatja be külföldi turnékon a magyar kórusművészet legszebb alkotásait, bemutató foglalkozásokon népszerűsítik a Kodály Zoltán nevéhez kötődő ének- és zenetanítási elveket.

Boronkay Péter, para-triatlon világbajnok

9. Magyar sport

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:59


A Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Egyesületének sportolója. 2008-tól a Juhar utcai speciális iskola testnevelő tanáraként dolgozik. Hazánk egyetlen nemzetközi mezőnyben szereplő para-triatlon versenyzője. Az elmúlt években számos hazai-, európai- és világversenyen ért el rangos helyezést. Többszörös magyar bajnok úszóként tartják számon. 2008-ban a kanadai, Vancouver-i para-triatlon világbajnokságon ezüstérmes lett, míg ugyanebben az évben, a Lisszabonban megrendezett Európa-bajnokságon a dobogó legfelső fokára léphetett fel. Az idei év újabb sikereket hozott számára: 2009 júliusában a parasportolók között másodszor is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Holtenben. A kecskeméti para-triatlonista szeptember 13-án, az elmúlt hét végén az ausztráliai Gold Coaston megrendezett triatlon vb-n a PARA TRI-4 kategóriában világbajnok lett. Az 1500 m úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futásból álló olimpia távot 2:19:49 alatt teljesítette. Sportszeretetét, kitartását igyekszik tanítványaiban is elültetni: több megmérettetésre, többek között atlétika versenyre kísérte el diákjait. 2004-ben „Az Év Fogyatékkal Élő Kecskeméti Sportolója-díjjal” ismerték el eredményeit. 2009-ben a Magyar Köztársaságtól megkapta a Magyar Sportért emlékérem bronz fokozatát.

Palotás József koncertmester, Kecskemét

8. Magyar zeneművészet

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:57

Zenei tanulmányait Szegeden folytatta hegedű tanszakon. Itt szerzett zenei szaktanári képzettséget is. 1965 szeptembere óta a kecskeméti zeneiskola tanára, 1974 augusztusától pedig az iskola igazgatójaként működik. Kollégáival 1968-ban alakították meg a Kecskeméti Vonósnégyest, mely több mint 15 éven át működött. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar tagja, 1969-től hangversenymestere. A zenekari munka, az együttes szolgálata egész pályáját végigkísérte. Tanártársaival 1975-ben hozta létre a zeneiskola tanári kamarazenekarát, mely 1992-ben vette fel az M. Bodon Pál Kamarazenekar nevet. Ez az együttes is a város zenei életének szerves részévé vált. Jól ismeri és szereti a kecskeméti közönség, hiszen a zenekari szereplések mellett szólistaként is gyakran lép fel különböző rendezvényeken, jótékonysági esteken. 1997-ben Kecskemét Városért Oktatási Díjban részesült, 2002-ben Kodály-díjat, 2003-ban Pilinszky János-díjat kapott. Néhány éve tagja a Magyar Zene- és Művészeti Iskolák Elnökségének, továbbá a helyi Kodály Örökség Bizottságának.

Béres Béla népművelő, Baja

7. Magyar népművészet és közművelődés

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:56

Tanítói diplomáját a 1975-ben a bajai Tanítóképző Intézetben szerezte meg, majd 1984-ben Szombathelyen végzett népművelőként. 1985-től a bajai József Attila Művelődési Központban folytatta munkáját, 1990-2008 márciusa között a művelődési központ igazgatójaként működött. Vezetése alatt az intézmény sikeresen megújította Baja város nagyrendezvényeit, valamint 1996 óta 12 éven keresztül sikeresen rendezte meg Bács-Kiskun Megye egyik kiemelkedő hagyományőrző rendezvényét, a Bajai Népünnepélyt. Az azóta nemzetközileg is elismert Halászléfőző Fesztivál, amely egy egyszerű ötletből vált több tízezer embert megmozgató eseménnyé, elsők között nyitott teret a helyi gasztronómiai hagyományok méltó ápolásának és terjesztésének.1990 és 2008 között a Magyar Népművelők Egyesülete (MNE) Országos Elnökségének tagja, jelenleg az MNE Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. 2004-ben Bessenyei díjat kapott, 2009-ben a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség érdemérmét nyerte el a gasztrokulturális rendezvények sikeres megvalósítása érdekében végzett tevékenységéért.

Albrecht László építész, Kiskunfélegyháza

6. Magyar építészet és építőművészet

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:54

Az egyetem elvégzése után a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalatnál kezdte pályáját, ahol akkortájt kitűnő fiatal építészek dolgoztak. A vállalat műteremvezetőjeként tervezte a kecskeméti Egészségügyi Szakközépiskolát, később a Bozsó Gyűjtemény bővítését, parkolóházat, társasházakat. Az M5-ös autópálya mellé a Mizse Motelt, több általános iskolát (Tiszaalpár, Kerekegyháza, Kiskunmajsa). Kiskunmajsára mentőállomást, Kiskőrösre üzletházat, ravatalozót és társasházakat. Kiskunfélegyházára 110 férőhelyes, emeltszintű szociális otthont, egyházi óvodát, iskolát, a gimnázium tornatermét, több társasházat. Továbbá megyeszerte, panziókat, orvosi rendelőket, tornatermeket, üzletházakat, munkaügyi központot, egyházi, ipari és agrár létesítményeket, valamint sok családi házat tervezett. Tapasztalatait szívesen megosztja fiatal építészekkel és szakmunkásokkal is. A települések arculatát figyelembe véve, a helyszínre illesztve tervezi meg az épületeket és tervezői művezetéssel segíti a megvalósítást. Olyan házak, épületek tervezésére törekszik, melyeket évtizedeken keresztül örömmel használnak az építtetők, a járókelők szívesen néznek rá, a tulajdonosok gazdaságosan üzemeltethetik és a környezeti adottságokhoz is jól illeszkednek. Fia és lánya szintén építész.

Szabó Gábor tanár, református elnök-lelkész, Kecskemét

5. Magyar oktatás és köznevelés

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:53

A Budapesti Teológiai Akadémián szerzett református lelkészi diplomát. Fő működési területei a himnológia, az irodalom, a közös éneklés, kántorképzés, egyáltalán: a tanítás. 1977 óta Bács-Kiskunságban tevékenykedik. Előbb Kiskunhalason volt lelkész-kántor, ahol a már megszüntetett énekkart újra szervezte. Kecskeméti munkája 1986-ban kezdődött. Még ebben az esztendőben elindított egy gyülekezeti munkásképző tanfolyamot. Majd – ekkor már a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese (vezetője) –, a rendszerváltás után azonnal szervezni kezdte a református oktatási intézményeket (Kecskemét, Kunszentmiklós, Dunavecse, Kiskunhalas, Tiszakécske, Szabadszállás). 1990-től a Dunamelléki Református Egyházkerület Iskolabizottságának elnöke. 1993-ban a Kecskeméti Jogászképzés egyik elindítója. Megszervezte a megyei éves énekkari találkozókat Kálmán Lajossal, később a kecskeméti főiskolával együttműködve. 1966-ban nősült, hitvese pedagógus, négy gyermekéből három úgyszintén pedagógus. Nemcsak személyes, hanem családi elkötelezettsége a felelős magyar közoktatásért kimagasló.

Dr. Gyovai Viola okl.biológus, az MTA kandidátusa, Kecskemét

4. Magyar tudomány

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:51

Huszonöt évig dolgozott kutató-fejlesztő biológusként , hét szabadalmi bejelentés kidolgozásában vett részt. 2003-ban, családi vállalkozásként kezdte meg natúr-kozmetikumai gyártását és forgalmazását. A BIOLA Naturkozmetikai Kft. nevet viselő cég egyedi recepttúráinak köszönhetően meghódította az egész világot. Termékei jelen vannak az EU piacán, az USA-ban és Ázsiában egyaránt. A ValDeal Zrt. projektversenyén Innovációs Díjat nyertek. Szemkörnyék ápoló termékeiket Ázsiában natúr kozmetikai díjjal, míg paradicsomos termékcsaládjukat „Best of the Best” kitüntetéssel ismerték el az Amerikai Egyesült Államokban. Elhivatott az egészség megőrzésének támogatásában, és arra törekszik, hogy termékei előállításához nagyrészt hazai termesztésű, ellenőrzött növényi és bio alapanyagokat használjon. A megyénkben termő biogyümölcsök, zöldségek és gyógynövények felhasználásával egyre több tudományos fejlesztést visznek véghez, emellett hipoallergén termékek innovációját valósítják meg. Fejlesztéseikkel elősegítik a bio-gazdálkodás fejlődését, illetve a talaj termőképességének megőrzését támogató ökológiai gazdálkodás elterjedését.

B. Mikli Ferenc festőművész, Baja

3. Magyar képzőművészet

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:50

1946-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1943-45 között mestere, Rudnay Gyula tanársegédjeként működött. 1942-ben elnyerte Firenze Város Díját. 1946-ban szervezésében jött létre a Bajai Művésztelep, 1947-től tanárként működött a Rudnay által vezetett Bajai Képzőművészeti Körben. A paksi, a tokaji és a hajdúböszörményi művésztelepen is dolgozott. Művészetének formálódására Rudnay festészete gyakorolta a legszámottevőbb hatást. Korai, drámai hangvételű festészetét követően a 60-as évekre alakult ki egyéni stílusa. Művészetének legnagyobb inspiráló, ihletet adó erejét szülőföldje jelenti, de itáliai utazásai nyomán szerzett élményei is mindvégig termékenyítően hatottak festészetére. Lírai alkatú mester. Témáit, motívumait rendkívül érzékeny, oldott kolorizmussal jeleníti meg vásznain. Festészeti munkásságán túl jelentős öt évtizede folyamatosan végzett művészetpedagógusi tevékenysége. Művészi pályájának egyik legmonumentálisabb vállalkozása a bajai Megbékélés kápolnájának freskódísze.

Pál Attila színművész, Kecskemét

2. Magyar színház- és filmművészet

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:47

Több mint húsz éve vezető színésze a kecskeméti Katona József Színház társulatának. Sok nagysikerű operettben lépett fel mint táncos-komikus, az utóbbi időben pedig egyre több prózai szerepet is játszik. Minden műfajban - legyen az operett, színmű, bűnügyi társasjáték vagy gyermek előadás -, teljes művészi alázattal adja tehetségét. Kecskeméten és Bács-Kiskun megye számos településén jól ismeri és szereti őt a közönség, hiszen a színházon kívül gyakran lép fel különböző rendezvényeken, esteken. Szívesen vállal fellépést, szervezési feladatokat jótékonysági rendezvényeken is. Fontosabb szerepei: Furcsa pár (Jesus Costazuela), Holdvilág és utasa (Pataki Zoltán), A padlás (Barrabás, B., Révész), Hajmeresztő (Edward Lawrence, régiségkereskedő), Alkésztisz (Apollón), Úri muri (Gosztonyi Bandi), Bob herceg (Lord Lancaster, gárdakapitány), Háry János (Ebelasztin báró), Romeó és Júlia (Páris , ifjú gróf, a herceg rokona), A cirkuszhercegnő (Wladimir nagyherceg, Orfeusz az alvilágban (Orfeusz), A fösvény (Jakab).

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, Tiszakécske

1. Magyar irodalom és sajtópublicisztika

Feltöltés időpontja: 2009. október 6. 17:45

Debrecenben született 1936-ban. Egyetemi tanulmányai hosszú időre megszakadtak, mert 1956 után, néhány forradalmi hangvételű verse miatt perbe fogták, s egy év börtönre ítélték. Kecskemétre 1965-ben került, tanítással töltött útkereső éveinek végén. Szűkszavú költő, kötetei ritkásan jelentek meg. Legelső, a Füvek példája című kötete 1963-ban, a nevezetes Ébresszen aranysíp című 1970-ben, az Árapály című pedig 2005-ben látott napvilágot. 1986 óta a Forrás folyóirat főmunkatársa. Műfordítói tevékenysége is jelentős. Többek között baskír, finn, kirgiz, lapp, mari, mordvin, török, udmurt fordításai ismeretesek. Kimondott szó, kilőtt nyíl című, a török népek szólásaiból válogató fordításkötete 1998-ban jelent meg. Újabban Rendkeresés címmel a Forrásban jelenteti meg tűnődéseit, jegyzeteit, napló-bejegyzéseit. 2002 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Munkásságáért 1973-ban József Attila-díjat, 2005-ben Kossuth-díjat kapott. Jelenleg Tiszakécskén él, 2005 óta a város díszpolgára.

2007-2016 Copyright VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete© | Az oldalt üzemelteti: KTV Hírszolgáltató Divízió