Megyei Príma Díj 2016 – kategória győztesek

Benczúr Csaba, író, jogász, Kecskemét

1. Magyar irodalom

Jogi egyetemet végzett Szegeden. Szülővárosában él, az igazságszolgáltatásban dolgozik, 2003 óta ügyész. Közel harminc éve foglalkozik szépirodalommal. 1997-ben a Forrás folyóirat és a Katona József Társaság országos irodalmi pályázatán nyert próza kategóriában. Az ordító nyúl című regényét az irodalmi naturalizmus hatja át. További érdeklődési területe a történelem, így némelyik műve dokumentatív jellegű, kutatásokon alapul.

Olvasás tovább!

Barta Dóra táncművész, koreográfus, Kecskemét

2. Magyar színház- és filmművészet

Az Állami Balett Intézetben és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. 1987-ben még gyerekszereplőként lépett az Erkel Színház színpadára az Aidában és a Diótörőben, majd a következő évtizedekben, sorra táncolta el kiemelkedő alkotók, neves koreográfusok darabjait. 1995-2001 között a Budapest Táncszínház vezető táncművésze, majd volt az Egri Fesztivál Balett művészeti vezetője, az Erlau Táncfesztivál igazgatója, a Szegedi Kortárs Balett szólistája.

Olvasás tovább!

Szemők Zsuzsanna, szobrászművész, Kecskemét

3. Magyar képzőművészet

A középiskolát a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola díszítőszobrász szakán végezte 1971-ben. 1974-ben az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán magasépítési üzemmérnök diplomát szerzett. 1987-ben, férje munkája révén, a családdal Mauritiusra került, ahol 2005 szeptemberéig élt. Mauritiuson nyílt lehetősége arra, hogy szobrokat készítsen. Itt kapott megbízást, hogy nagyméretű domborművet faragjon bazaltból egy templom főbejárata fölé.

Olvasás tovább!

Dr. Bozóki Sándor, matematikus, a Corvinus Egyetem docense, Kiskunmajsa

4. Magyar tudomány

Kiskunmajsán született 1978-ban, az általános iskolai éveket is itt töltötte. A szegedi Ságvári gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE alkalmazott matematikus, ill. matematika tanári szakjain diplomázott. Doktori fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, ahol 2001 óta tanít, jelenleg egyetemi docensként. 2001 óta az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatója. Fő kutatási területe a többszempontú döntési problémák – például tenderek –  és a hozzájuk kapcsolódó optimalizálási feladatok.

Olvasás tovább!

Kemény András, nyugalmazott pedagógus, Kunadacs

5. Magyar oktatás és köznevelés

1965-ben kezdte meg a tanári munkát a kunadacsi általános iskolában, ahol magyar nyelvet és irodalmat tanított. Több mint negyven éven át oktatta és nevelte a községben és a környező tanyavilágban felnövekvő fiatalok egymást követő nemzedékeit. Pedagógusi munkáját évtizedeken keresztül nagy elhivatottsággal és kitartással végezte. A helyi iskola tanáraként bekapcsolódott a település kulturális életébe. Rendezvényeket, kulturális műsorokat szervezett, osztályfőnökként figyelemmel kísérte és támogatta tanítványai további fejlődését.

Olvasás tovább!

Vinczellér Zsolt, építész, belsőépítész, Kecskemét

6. Magyar építészet

Kecskeméten született 1971-ben. 2002-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem Építész szakán. Két év gyakornokoskodás után, 2004-ben  kapott építész tervezői jogosultságot, a budapesti építész kamara tagja lett. szülővárosában telepedett le  és a mai napig itt dolgozik építész, belsőépítészként. Végzettségei predesztinálták, valamint az élet is úgy hozta, hogy megtalálták azon munkák, melyek érzékeny, és ugyanakkor mai, korszerű építészeti látásmódot kívántak az élő, zöld, természeti, és az épített környezet összhangba hozásához.

Olvasás tovább!

Kozák Polett, a Kecskeméti Televízió főszerkesztő-helyettese, Kecskemét

7. Magyar sajtó

1996-ban jelentkezett a József Attila Tudományegyetem kommunikáció szakára. Itt tanulta meg az újságíró szakmát és vált televíziós szerkesztővé. 2000 óta dolgozik a Kecskeméti Televíziónál, ahol a szerkesztői ranglétra összes fokát bejárta. Volt híradó szerkesztő, magazinok készítője, felelős szerkesztője, jelenleg főszerkesztő helyettesként dolgozik. A  szakmai munka irányítója, emellett rendszeresen vezet műsorokat és készít filmeket.

Olvasás tovább!

Hosszú Katinka, háromszoros olimpia bajnok úszó, Baja

8. Magyar sport

1996 és 2002 között a bajai Gyakorló Általános Iskola tanulója volt, majd szintén Baján, a III. Béla Gimnáziumban folytatta tanulmányait és érettségizett 2008-ban. Háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot mind az öt vegyesúszó számban (200 m, 400 m, rövid pályán: 100 m, 200 m, 400 m). 2013 év végén az Európai Úszószövetség (LEN) a legjobb európai úszónőnek választotta. 2015 novemberében megnyerte a világkupa összetett értékelését.

Olvasás tovább!

Kiskunfélegyházi Mazsorett Egyesület, Kiskunfélegyháza

9. Magyar népművészet és közművelődés

A kiskunfélegyházi egyesület 1992-ben alakult, azóta a különböző korosztályokat képviselő csoportjaik számtalan rendezvényen szerepeltek nagy sikerrel. Céljuk a fiatalok mozgáskultúrájának fejlesztése, a közösségi szellem erősítése, részvétel Kiskunfélegyháza kulturális életében. Tucatnyi nagy rendezvény szervezésében vettek részt a városban. 2002-ben kiemelt arany diplomát szereztek. 2007-ben az olaszországi Feltrében szerepeltek a kecskeméti ifjúsági fúvószenekarral.

Olvasás tovább!

Markóné Szalai Gyöngyvér, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Baja

10. Magyar zeneművészet

1988 óta tanít az intézményben 2011. évtől a fúvós tanszak vezetője. 2003 óta szinte minden évben országos díjat nyert legalább egy tanítványa. A fuvola szakon képzett diákjai kis együttesként is szerepelnek országos versenyeken, ahol kiemelkedő díjakat nyertek el. A zene oktatáson túl rendkívül nagyra becsülöm a gyerekekkel való törődését és azt az oktatási módszert, amivel a gyerekekkel megszeretteti a zenét, a hangszert, így a gyakorlás nem feladat, hanem szórakozás számukra.

Olvasás tovább!

2007-2016 Copyright VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete© | Az oldalt üzemelteti: KTV Hírszolgáltató Divízió