Megyei Prima Díj

A megyei díj története

A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díj, melyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és tudomány legjobbjainak, elindítása óta rendkívül sikeres, osztatlan elismerést szerzett, és népszerűsége is óriási lett. 2005-ben a VOSZ megyei szervezetei is létrehozták a Területi Prima Díjakat, s ehhez a kezdeményezéshez Bács-Kiskun megye vállalkozói is csatlakoztak.

2007-ben pedig először került sor a területi príma díj átadására az országoshoz hasonlóan szélesebb kör bevonásával, közönségszavazásos rendszerben. A magánfelajánlásokból származó, háromszor egymillió forintos díj célja, hogy kifejezze: a helyi vállalkozói társadalom felelősséget érez a közösségért, támogatni kívánja a kultúra, a művészetek, a tudomány és általában a szellemi élet helyi képviselőit.

Augusztus folyamán több száz levél indult útjára, melyben a VOSZ megyei elnöksége ajánlásokat kért a díj jelöltjeire vállalkozóktól, cégvezetőktől, neves közéleti személyiségektől. Száznál több, indoklással is alátámasztott ajánlás érkezett a tíz kategória jelöltjeire a megye minden részéből. A VOSZ kibővített megyei elnöksége ennek alapján választotta ki a harminc jelöltet.

Szeptember-október folyamán összesen 45 937 szavazat érkezett a jelöltekre, melyek figyelembe vételével a VOSZ megyei elnöksége döntött a 10 továbbjutó személyéről. Ezután ismét ahhoz kérték a megye lakóinak segítségét, hogy szavazzanak: kit tartanak legalkalmasabbnak a fődíjak elnyerésére.

A második szavazási körben a 10 jelöltre 88 ezer 330 szavazat érkezett. Összességében 134 ezer 267 voksot regisztráltak; a kuratórium ezt igen nagy súllyal vette figyelembe a három Prima Díj eldöntésénél; és természetesen a szavazatok száma alapján született meg a közönségdíj.

A november végén megrendezett gálaesten a parlament elnöke és más neves közéleti személyiségek, valamint a VOSZ megyei szervezete tagjainak részvételével, ünnepélyesen adták át a díjakat. A Területi Príma Díjra érdemesek egymillió forintos csekket vehettek át a VOSZ bronzplakettje kíséretében, mely a legendás „Kincsem” nevű versenylovat ábrázolja. A legtöbb közönségszavazatot kapott díjazott 550 ezer forint értékű csekket vehetett át. Az országos Prima Primissima Díjhoz hasonlóan 2007-ben első alkalommal adott át a VOSZ megyei szervezete Junior Príma különdíjat, amelynek célja a fiatal tehetségek támogatása. A díjazott 750 ezer forint összegű díjat vehetett át. A vállalkozók felajánlásainak köszönhetően mind a tíz döntőbe jutott jelölt értékes jutalmat kapott. A Príma Díj átadásán mindenki győztesnek érezhette magát.

Támogatóink

Támogatók
Primadíj